Veterinær Lars Gundersen,

Dyrlege svarer på spørsmål om hunden og kattens sykdommer. Raskt svar!
Ring 815 68 275
og tast kode 145 kr 32,90 pr min
 

Dyrehelse

Syk katt?

Symptomer som kan tyde på at katten er syk

 

Dyrehelse

Katter fra Sverige og bendelorm?

Hvordan gjennomføres behandlingen?

 

Dyrehelse

Tannproblemer hos katt

Ca 80 % av alle katter har tannproblemer

 

Dyrehelse

Leversykdom hos katt

Symptomer, diagnose og behandling? Les mer her

Vil du vite mer?

Veterinær Lars Gundersen,

Dyrlege svarer på spørsmål om hunden og kattens sykdommer. Raskt svar!
Ring 815 68 275
og tast kode 145

Oppkast og diaré hos katt

DEL:
Artikkelen er skrevet av: PetVett

Vedvarer dette må katten til veterinær

Det kan være mange grunner til at en katt får oppkast og diaré. Noen er mer alvorlige enn andre, og krever veterinærbehandling. Om oppkast og diaré varer mer enn noen dager, er det alltid grunn til å ta det alvorlig, særlig hvis allmenntilstanden til dyret er svekket. Veterinæren bør oppsøkes for å finne ut hva som er grunnen til tilstanden.

En ukomplisert runde med diaré og oppkast kan for eksempel være forårsaket av virus, inntak av skjemt mat eller brått fórbytte, og er som regel ikke farlig. Tilstanden retter seg ofte selv, men det er flere tiltak som vil hjelpe hunden eller katten til å komme raskere i form igjen. En voksen hund kan med fordel fastes 12-24 timer (men ta selvsagt ikke bort vannet!), før den settes på en diett av skånsom kost. Det finnes flere gode typer i salg, blant annet Eukanubas Intestinal og Hill's I/D. Valper og katter bør helst ikke fastes. Det skånsomme fóret bør gis i flere små porsjoner i løpet av dagen, gjerne fire-fem porsjoner, og dyret må hele tiden ha adgang til rikelige mengder friskt vann. Det er viktig å ikke gi noe annen mat i denne perioden. Godbiter inneholder ofte mye fett, og det er ikke bra for en tarm som er ute av balanse. Skånefór bør gis til avføringen er fast og fin igjen, og så bør man gradvis gå over til det vanlige fóret. Brå fórbytter i seg selv kan gi løs mage.

Vanligvis bruker vi ikke antibiotika til hunder og katter med diaré og oppkast. For å hjelpe tarmen til å komme raskt i balanse igjen, anbefaler vi Zoolac og Canicur, eller Pro Kolin+. Dette er produkter som inneholder blant annet probiotika, og som korter ned tiden det tar for tarmsystemet å kvitte seg med de uønskede bakteriene, samt å bygge opp normalfloraen sin igjen. Alle produktene er tilsatt smak som vanlige hunder og katter liker, og er som regel lette å gi. Dosering står på pakningene. Spør gjerne på klinikken for hjelp til å velge produkt. Hvis det er lenge siden hunden eller katten har fått ormekur, kan det være en god ide å gi en når den verste diaréen har gått over. Eventuelt kan veterinæren ta en avføringsprøve som blir analysert for parasitter.

Det er viktig å huske på at diaré og oppkast i noen tilfeller kan være tegn på noe mer alvorlig. Valper og kattunger kan svelge en del av en leke eller lignende som kan sette seg fast i tarmen, voksne og gamle hunder kan få kreft, og mange alvorlige sykdomer har oppkast og/eller diaré som et av flere symptom. Om allmenntilstanden til dyret blir dårlig, bør veterinæren derfor kontaktes. Dehydrering er en relativt vanlig komplikasjon ved svært vandig diaré, og i blant må dyret få intravenøs væskebehandling. Feber, slapphet, tegn til smerter fra mageregionen, dårlig apetitt eller drikkelyst, kan tyde på at det er noe mer enn bare en mage-tarminfeksjon på gang. Dersom hunden eller katten kaster opp alt den spiser, har en diarétilstand som ikke går over på noen dager, eller har store mengder blod i oppkastet eller diaréen, er det óg grunn til å ta et besøk til veterinæren.

Artiklene er brukt med tillatelse fra veterinærkjeden PetVett.no. Gjengivelse av hele eller deler av teksten må ikke skje uten kildeangivelse. Copyright: PetVett

 


 


 

Vil du vite mer?

Veterinær Lars Gundersen,

Dyrlege svarer på spørsmål om hunden og kattens sykdommer. Raskt svar!
Ring 815 68 275
og tast kode 145

 

Kommentarer:

 
 

Dyrehelse

Oppkast og diaré hos katt

Vedvarer dette må katten til veterinær

 

Dyrehelse

Ormkur til katten

Det er viktig å gi katten ormkur

 

Dyrehelse

Puss kattens tenner!

Katter kan også få tannproblemer

Ansvarlig

Pregonor AB - Marieholmsgatan 10C - 41502 Gøteborg - Sverige 

Kundeservice tlf 815 68 255  e-post: post@eksperthjelp.no